查看: 556|回复: 0

[上海]静安商办楼建筑更新

[复制链接]

111

主题

111

主题

111

主题

积分
987
发表于 2019-7-1 02:46:28 | 显示全部楼层 |阅读模式
006-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunits.jpg

建筑师:ArchUnits|一栋设计工作室(http://www.archunits.com/
设计团队:张朔炯,倪晨昊,刘林,郑思宇
结构和机电:上海爱建建筑设计院
照明:张晨露
摄影:苏圣亮
业主:致灏投资
地址:上海市静安区华山路
面积:2800 m2
完工时间:2019.01

Shanghai-based young architectural office ArchUnits has recently completed the exterior and interior renovation of an office building near Shanghai Jing’an Temple.
The original building, built in the 1990 and packed with crowded small office rooms, has been transformed into a new type of office community of openness, communication and sharing – MORE Huashan.

一家基地设在上海的年轻建筑设计公司ArchUnits最近完成了上海静安寺附近的一座旧建筑物的室内和室外的更新。
原建筑是一座建于1990年代的老师办公楼,平面布局紧凑,布满了拥挤的小办公室。立面的风格是典型的90年代风格,与现代风格格格不入。
改造后,建筑空间变得更加开放、界面更加友好,变身成为交流、共享的新型办公休闲社区。


▼旧楼原貌
019-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunits.jpg


▼更新后的办公建筑外观
007-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunits.jpg

The building is located in the former concession area of Shanghai. It is not a historical building itself, but it is surrounded by a wild profusion of camphor trees and traditional lane houses.
Due to strict renovation restrictions near the historical area, the original height, building outline and main structure is kept untouched strategically.
A large tall concrete wall facing Huashan Road is the highest point of the original building, and was regarded as the symbol of this building. The tall wall is retained, and it becomes the starting point of the design.

这座建筑位于上海殖民时期的法租界,建筑本身并非历史保护建筑,但建筑的周围被枝叶茂盛的香樟和延绵的花园里弄围绕,环境平和、静谧。
因为地处历史风貌保护区,建筑的改造会受到严格的限制,所以,设计师选择不改变原有建筑高度、建筑轮廓以及主体结构的“微改造”。
原建筑外立面有一大片混凝土实墙面向华山路,并且这片实墙拥有整座建筑的制高点。它也因此被视做该建筑的辨识标志被保留了下来,成为设计出发的起点。

▼设计图解,design diagram

001-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunit.jpg


Starting from the tall wall, ArchUnits has re-formed the morphological relationship of the facade with some curved surface in key locations,
so as to mitigate the original rigid building boundary, and soften the visual perception of the whole building.
This makes the building have a softer presence in the surrounding historical district. The layer of transparency of the facade is further enriched: the tall wall is solid.
The vertical lamella acts as west sunshades to provide a more even light environment for the office area.
A curved transparent “gap” is created between the wall and the lamella, corresponding to the interior atrium, which brings the sunlight and tree shadows indoors.
The permeability of facade make the building less volumetric, thereby alleviating the pressure on its neighbour lane houses.


从这面高实墙展开,ArchUnits在关键的部位,用一些曲面重构了外墙面的形态关系,从而缓和了原来生硬的建筑边界,“柔化”整栋大楼的视觉观感。
这使得建筑拥有了谦逊和柔和的姿态去面对周边的历史街区。立面的层次更加丰富:高墙为实;竖向遮阳格栅为虚,虚实对比使得建筑的表现更具张力。遮阳格栅带来更加均匀的办公光线环境。
实墙面与遮阳格栅之间的曲线的透明的“空隙”对着室内的中庭,将室外的阳光和树影带入室内。丰富的透气层次感削弱了建筑的体积感,从而也减轻对周围老房子的压迫感。

▼从窗外看室内中庭
011-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunits.jpg

For interior renovation, ArchUnits mainly did subtractions. The restrained use of materials and the concise atrium enclosure accentuate the spatial quality of the four-storey atrium.
This atrium space is also a reflection of external facade, creating an intimate internal and external correlation.
It is the small but veritable centre of the space, where people, sunlight, air, and communication closely interact with each other.

在室内空间的改造上,ArchUnits主要在做减法。克制的选材、简约的边界突出了贯穿四层的中庭的空间感。
中庭空间也如实反映了外部立面,形成了相互交融的建筑室内外空间。
这个中庭空间,面积虽小,但绝对是整个空间的核心。阳光、空气、人们在这里相互交流、融入在一起。


▼室内主要在做减法
012-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunits.jpg


▼克制的材质使用和简洁的边界突出了贯穿四层的中庭的空间感
018-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunits.jpg

As a spatial centre, a focal point is needed for the atrium. The staircase is offered to play such a role as a unique spatial installation.
The new dancing staircase hovers from floor to floor, creating an exclusive atrium image, attracting more people to use the atrium, and increasing the density of communication.

作为整个空间的中心,中庭需要有一个视觉焦点。独特的旋转楼梯逐层盘旋舞动,当仁不让的成为了这个中庭的焦点。她吸引更多的人使用中庭,增加了在这里交流的频次和密度,起到了画龙点睛的作用。




▼独特的旋转楼梯逐层盘旋舞动,当仁不让的成为了这个中庭的焦点
016-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunits.jpg

▼俯瞰楼梯空间
014-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunits.jpg
015-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunits.jpg


▼建筑一侧夜景
008-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunits.jpg

▼建筑整体夜景
009-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunits.jpg


▼改造后平面图


004-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunit.jpg
005-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunit.jpg
▼改造后立面图
002-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunit.jpg
003-soften-the-presence-renovation-of-jingan-business-building-china-by-archunit.jpg




您需要登录后才可以回帖 登录 | 加入蚂蚁

本版积分规则

地址 : 西安市曲江新区翠华路创意街区 创意盒子20F

© 2019-2022 XI'AN 果核文化创意发展有限公司 . All rights reserved.

快速回复 返回顶部 返回列表